Voluntary blood donation in Bulgaria makes up for barely 20% of all donations

На 14 юни се чества Световният ден на доброволния кръводарител. На тази дата е роден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, открил системата на кръвните групи „А-В-0“ в началото на 20 век. За това свое велико откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда, а рождената му дата е определена от Световната Здравна Организация като денят, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

14 юни има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв от доброволни и безвъзмездни кръводарители, които специалистите определят като най-безопасната група дарители. Основна цел, част от Програма 2020, на Световната здравна организация е всички държави да осигуряват нуждите си от кръв и кръвни съставки чрез доброволни неплатени донори, в съответствие и в изпълнение на приетата още през 1975 г. Резолюция 28.72 на Световната здравна асамблея.

Опитът на Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) показва, че в България ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки. Болници и кръвни центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители, за да им бъде оказана необходимата им здравна помощ. Вместо да се предприемат радикални мерки за справяне с проблемите, институциите мълчат и прехвърлят отговорността на нуждаещите се.

БОДК застава твърдо против прокрадващите се все по-често призиви за въвеждане на платено кръводаряване и предоставяне на допълнителни облаги на дарителите, които представляват предпоставки за рискови кръводарители и скриване на противопоказания и които противоречат на добрите световни практики и стандарти за безопасност!

Пандемията от COVID-19 засегна всяка сфера от нашия живот и кръводаряването не прави изключение. В България броят на кръводарителите намаля с повече от 30%. Това, на фона на и без това недостатъчния брой кръводарители, доведе до сериозно влошаване на условията за пациентите.

Вследствие на пандемията, тази година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител се различава от традиционния формат, при който всяка година има формална „държава-домакин“ на кампанията. През 2020-та предвид световната обстановка, публичните събития ще са по-малко, но 14-ти юни отново има обща основна тема – „Безопасната кръв спасява животи!“. Тя поставя фокус върху това, че за функционирането на всяка здравна система, респективно – за ежедневното спасяване на хиляди човешки животи, наличието на безопасна кръв е от жизнено значение. Такава е именно кръвта, събирана от доброволни, безвъзмездни кръводарители.

Слоганът на тазгодишния Световен ден на доброволния кръводарител – „Дари кръв и помогни на света да бъде по-здрав!“ – насърчава всеки от нас, който здравословно има възможност – да стане доброволен кръводарител и да даде своя безценен принос за това здравните системи по света да разполагат с необходимите количества безопасна кръв както за извънредни ситуации и случаи на бедствия, така и в ежедневната грижа за стотици хиляди нуждаещи се пациенти.