Официален старт на проекта „Дари кръв“…

На пресконференция в пресклуба на БТА на 18 април Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) обяви официално началото на проекта „Дари кръв“, насочен към насърчаване и улесняване на доброволното кръводаряване и подпомогане на нуждаещите се от кръв. Проекта е уникален със стартирането на първото по рода си приложение за мобилни телефони – апликацията „Darikruv”, разработена от партньорите от „Диджимарк” ООД, достъпно абсолютно безплатно за всички потребители на мобилни телефони iPhone, както и през сайта на БОДК.

Приложението има две основни функционалности, които са взаимно свързани. От една страна, е насочено към всички, които са доброволни кръводарители или имат желание да станат такива. След лесно и бързо попълване на кратка регистрационна форма в секцията „помогни”, с която се предоставят основни данни за потребителя, всеки един от регистриралите се ще бъде добавен в базата данни на желаещите да даряват кръв. В резултат на това, те ще получават информация за предстоящи акции за кръводаряване, както и за конкретни призиви за спешна нужда от кръв. Приложението позволява приоритетно да се получават известия за кръводарителски акции, които се провеждат в определен град, както и за конкретна нужда от кръводарители, които съответстват на регистрирания профил (т.е. на такива, които се отнасят за регистрираната кръвна група и са от определено населено място).

От друга страна, апликацията е изключително полезна за всички, които търсят кръводарители за себе си или за свои близки – поради регулярна нужда, поради предстояща операция, поради заболяване или инцидент. За да бъде регистриран един апел за помощ е достатъчно да се попълни кратка регистрационна форма в секцията „помогни ми”, в която да бъде предоставена информация за нуждаещия се, както и телефон за контакт и потвърждение. След като призивът за помощ бъде регистриран в приложението, потенциалните дарители (т.е. тези, които са се регистрирали в системата и отговарят на търсената кръвна група и местоположение) ще получат известие, че в тяхното населено място има спешна необходимост от кръводарители с тяхната кръвна група.

В допълнение към основните функции, приложението „Darikruv” предлага на регистрираните доброволни кръводарители удобен календар, който помага за лесното проследяване на кръводаряванията и планирането им, а по този начин, надяваме се, и за създаването на „навик” за регулярно кръводаряване. Актуалната информация за провеждащи се и предстоящи кръводарителски акции, както и конкретни призиви за кръводаряване ще е достъпна навсякъде и по всяко време и ще позволява максимална ефективност при намирането на търсените кръводарители. Освен това, всеки потребител на приложението ще има постоянен достъп до важна и полезна информация, свързана с кръводаряването, предоставена чрез интернет страницата на БОДК – www.bgblood.org, включваща предпоставки и противопоказания за кръводаряване, адреси и телефони за контакт с кръвните центрове в страната и др. Приложението “Darikruv” е достъпно напълно безплатно за всички потребители на iPhone в Apple Store. Амбициите на партньорите по проекта обхващат и разработването му и за мобилни телефони с операционна система Android при допълнително финансиране.

Това, което се надяваме да постигнем, чрез проекта „Дари кръв” е да насърчим доброволното кръводаряване, като улесним хората, които са потенциални дарители и да подкрепим нуждаещите се от кръв, като им покажем, че не са сами и проблемът не е само техен, че има хора, които са загрижени и са готови да помогнат. Желанието ни е също да се противопоставим на нелегалната търговия с кръв и спекулирането с нещастието на нуждаещите се и техните близките. Вярваме, че чрез приложението „Darikruv” всички заедно ще можем да променим действителността в България, защото на практика необходимостта от кръводарители ще може да бъде оповестена само за минути, буквално от лекарския кабинет, като при това тя ще достигне директно до хората, които са заявили желанието си да помагат. Сигурни сме, че по този начин намирането на необходимите кръводарители ще бъде многократно по-лесно, по-бързо и по-ефективно.

Ако искате да сте в течение с нашите новини и събития и да ни подкрепете, харесайте страницата ни във Facebook: БОДК / BOVBD