Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/bgbloodo/public_html/wp-content/themes/bodk/functions.php(8) : runtime-created function on line 1
Процесът на кръводаряване | БОДК


Непосредствено преди кръводаряването ще трябва да попълните декларация за здравословното си състояние, под формата на въпросник (прекарани в миналото заболявания, прием на лекарства, пътувания в чужбина и др.).


Ще бъдете прегледани от лекар, който да направи преценка, дали кръводаряването не застрашава здравето Ви и дали дарената от Вас кръв ще е безопасна за нуждаещите се от нея.


Носете личната си карта, не се притеснявайте и отговаряйте искрено на задаваните Ви въпроси.


Ще Ви вземат кръв от пръста, за определяне на кръвната група и нивото на хемоглобина.


Кръводаряването се осъществява еднократно, като количеството дарена кръв е ограничено до 450 мл. В сака, в който тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл., който поддържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни. Цялата процедура отнема около 40 мин.


След кръводаряването е добре да не се натоварвате и да приемате повече течности и високо енергийна храна.


Кръводаряването е полезно и за организма на кръводарителя, тъй като стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили. След около едно денонощие дарената кръв е възстановена количествено от организма, а след около три до четири седмици – и качествено; след осем седмици сте в състояние да дарите отново, без да е необходимо да приемате каквито и да било медикаменти или специална храна.


Кръвните центрове осигуряват безопасността на кръводарителите и реципиентите на кръв, като всички консумативи, използвани по време на кръвовземането, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Дарената от Вас кръв се изследва за СПИН, хепатит В и С, сифилис и др. Ако дадете положителен резултат за някоя от тези инфекции, лично ще бъдете уведомен за резултатите, а кръвта Ви няма да бъде използвана. Една седмица след кръводаряването можете да получите резултатите от изследването на кръвта Ви, както и да научите кръвната си група.