Установяваме кръвната си група за 5 минути

Изключително интересно устройство бе представено на тазгодишното издание на международното студентско състезание за млади програмисти Imagine Cup, което софтуерният гигант „Майкрософт“ организира ежегодно от 2003 г. насам. В категорията „Социална отговорност“ първо място взе ученичката от Португалия Ана Фераз със своя проект For a better world.
For a better world е прототип на преносимо устройство, което за около пет минути може да определи кръвната група на човек. Това е повече от четири пъти по-бързо от сегашните системи за определяне и би помогнало много в животозастрашаващи ситуации, когато пациентът се нуждае от спешно кръвопреливане, но кръвната му група не е известна.
Преди да се започне изследването, кръвта се смесва с реактив – субстанция, използвана за химически анализи, след което се поставя в устройството. То е оборудвано с малка центрофуга и контейнери за кръвни тестове и е създадено така, че да може да работи със софтуерно приложение, качено върху смартфон, таблет или персонален компютър.
За момента прототипът дава точност от 96%, като Ферас се надява скоро да го подобри и да успее да го направи част от оборудването на болниците и линейките, с което да помогне за подобряване на здравната помощ.
Тази година домакин на световните финали на състезанието беше Санкт Петербург. Участие взеха 87 отбора от 71 страни, между които и българският отбор „Vertigo“ – в категорията „Социална отговорност“. Общата сума на раздадените парични премии тази година възлиза на 1 млн. долара. Състезанието, освен платформа за обмяна на опит и демонстрация на нови технологии, е и форум, на който младежите могат да представят и подобрят своите предприемачески умения.
„Imagine Cup е форум на изключителните студенти от цял свят, където те могат да канализират своята страст и въображение, за да създадат иновативни решения с потенциал да повлияят върху реалния живот”, казва Джон Басет, анализатор в DFJ Frontier и съдия в тазгодишното състезание.