Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/bgbloodo/public_html/wp-content/themes/bodk/functions.php(8) : runtime-created function on line 1
14 юни – Световен ден на доброволното кръводаряване | БОДК
14 юни – Световен ден на доброволното кръводаряване

13.06.2013 г.


Световният ден на доброволното кръводаряване се отбелязва всяка година на 14 юни, с цел да се обърне внимание на това колко е важно да се дарява кръг и да се отдаде заслуженото на доброволните, безвъзмездни кръводарители, които спасяват човешки живот и подобряват здравето на мнозина. Датата е избрана, за да се почете рождения ден на носителя на Нобелова награда Карл Ландщайнер – откривателят на системата от кръвни групи „АВО”.


Всяка година милиони хора запазват живота си благодарение на преливането на кръв или отделни кръвни продукти – пострадали при катастрофи, бедствия и аварии; новородени и техните майки; пациенти, на които са им необходими медицински процедури и хирургически интервенции; хронично болни, чиито живот може да бъде поддържан само посредством редовно кръвопреливане…


Под мотото „Подарете живот: дарете кръв“, тазгодишната кампания, 10-тата годишнина на Световния ден на доброволното кръводаряване, се фокусира на стойността на дарената кръв за пациента не само като животоспасяващо средство, но и като помощ за хората да живеят по-дълго и по-пълноценно. Нека всички благодарим на кръводарителите за техните животоспасяващи дарения и да почерпим вдъхновение от тях и техния безкористен акт на милосърдие, за да започнем и самите ние да спасяваме живот и да подаряваме живот – дар, който всеки здрав човек на света може да подари и който е безценен за всички нуждаещи се.


Официален домакин на Световния ден на доброволното кръводаряване 2013 е Франция, но денят се отбелязва в повече от 40 държави по целия свят.


Целта, която си е поставила Световната здравна организация е през 2020 г. всички държави да набират нужните им количества кръв от 100% доброволни, неплатени кръводарители. Днес 62 страни задоволяват повече от 99.9% отнуждите си от кръв чрез доброволни кръводарители. За съжаление в България този процент все още е по-малко от 25%. Останалото необходимо количество кръв се събира чрез донори, на които се плаща „на черно” и дарители от семействата на нуждаещите се. Кръводаряването от доброволни и безвъзмездни кръводарители е основополагащо за безопасно набиране на необходимите запаси от кръв. В страните с ниски и средни доходи дарена кръв се използва предимно при усложнения по време на бременност и тежки случаи на детска анемия. В държавите с висок доходи кръвопреливанията се използват най-често за поддържащо лечение при сърдечни операции, трансплантации, тежки травми и лечение на ракови заболявания. Набирането на безопасна кръв в достатъчно количество, чрез добре организирани национални кръвни системи трябва да бъде неразделна част от здравната политика на всяка една държава, защото кръвта няма аналог, а спасяването на човешки живот не може и не трябва да бъде оценявано в пари.


Българска организация за доброволно кръводаряване отново присъединява България към отбелязването на Световния ден на доброволното кръводаряване и насочва вниманието към нуждата от безопасна кръв и кръвни продукти, събрани посредством доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Бихме искали да изразим дълбоката си признателност към всеки един от вас, който подарява живот като дарява кръв като кажем едно голямо „БЛАГОДАРЯ“ и да призовем всички настоящи и потенциални дарители да даряват кръв редовно, доброволно и безвъзмездно!Споделете вашето мнение и подкрепете доброволното кръводаряване в България, чрез Българска организация за доброволно кръводаряване като харесате страницата ни във facebook – БОДК / BOVBD – ще получавате актуални новини по темата, информация за акции за кръводаряване и спешни призиви за помощ. Изпратете ни e-mail на blood.donation.bg@gmail.com и ние ще ви предоставим цялата необходима информация за това как можете да станете редовен кръводарител и ще отговорим на въпросите ви по темата.


Регистрирайте се като доброволен кръводарител и станете част от проект „Дари кръв”, за да можем заедно да продължим да помагаме!