Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/bgbloodo/public_html/wp-content/themes/bodk/functions.php(8) : runtime-created function on line 1
7-ми април 2013 – Световен ден на здравето: Контрол на кръвното налягане, контрол на живота! | БОДК
7-ми април 2013 – Световен ден на здравето: Контрол на кръвното налягане, контрол на живота!

07.04.2013 г.

Днес – 7 април е Световният ден на здравето. На тази дата през 1948 г. е основана Световната здравна организация. У нас на Световния ден на здравето своя професионален празник отбелязват и българските здравни работници.


Всяка година Световната здравна организация избира приоритетна тема свързана с актуален проблем за здравето в световен мащаб. За 2013 г. това е „Контрол на високото кръвно налягане“.


СЗО отчита, че в началото на 21 век хипертонията се е превърнала в глобален проблем за общественото здраве и поради това организацията разработи световна инструкция във връзка с високото кръвно налягане. В документа се подчертава ангажимента на правителствата, здравните работници, гражданското общество и частния сектор да обединят усилия за намаляване на високото кръвно налягане и негативното му въздействие върху здравето на пациентите.


В световен мащаб сърдечно-съдовите заболявания са причина за най-много смъртни случаи – около 17 милиона всяка година. При над 9 милиона от тях смъртта е вследствие на усложненията от високо кръвно налягане (хипертония). Това включва 51% от смъртните случаи вследствие на инфаркт и 45% от тези, дължащи се на коронарна болест на сърцето.


Повече от един на всеки трима души по света има високо кръвно налягане, а съотношението при хора, които са над 50-годишна възраст е един на всеки двама. Броят на хората с хипертония се е повишил от 600 милиона през 1980 г. до 1 милиард през 2008 г.


Тазгодишната кампания дава възможност да обърнем повече внимание на превенцията и контрола на високото кръвно налягане, като начин за намаляване на засегнатите от сърдечно-съдови заболявания както към момента, така и за в бъдеще. Важно е да помним, че високото кръвно налягане е предодвратимо и лечимо.


Ние от Българска организация за доброволно кръводаряване се присъединяваме към кампанията на СЗО по случай Световния ден на здравето, защото вярваме че добрата информираност по проблемите е в основата на разрешаването им. Установяването на високото кръвно налягане е първата стъпка към неговата превенция и контрол. Когато хората знаят нивото на своето кръвно налягане, те могат да предприемат действия, за да го контролират. За да намалите рисковете от високото кръвно налягане и да подобрите здравословното си състояние като цяло се опитайте да консумирате по-малко сол, да балансирате храненето си, да спортувате редовно, да избягвате тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол. Нека не забравяме, че здравето е най-ценното нещо, което имаме и следва да е приоритет за всички нас!


Поздравяваме, също така, и всички онези, които работят в сферата на здравеопазването и правят всичко възможно да помагат на нуждаещите се, въпреки всички трудности, с които се сблъскват ежедневно! Честит професионален празник!


Ако публикацията Ви е харесала, споделете я в социалната Ви мрежа – ще подкрепите усилията ни и може би ще направите нещо добро за Вашите приятели!


Ако искате да сте в течение с нашите новини и събития и да ни подкрепите, харесайте страницата ни във Facebook: БОДК / BOVBD