Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/bgbloodo/public_html/wp-content/themes/bodk/functions.php(8) : runtime-created function on line 1
2 април е международен ден на информираност на обществото по въпросите за аутизма | БОДК
2 април е международен ден на информираност на обществото по въпросите за аутизма

02.04.2013

На 2 април отбелязваме Международния ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма. Според статистиката аутизмът засяга едно на всеки 150 деца – от всички расови, етнически и социални сфери. По неофициални данни около 140 000 души у нас страдат от аутистични разстройства. Аутизмът е най-общо разстройство на мозъка. Повечето лекари го определят по-скоро като състояние, а не като заболяване. Симптомите на аутизъм се появяват през първите три години на детството. Колкото по-рано се диагностицира и започне лечението му, толкова по-добри са шансовете на детето да отговори на терапията.


10 са основните признака за аутизъм – само един може да не означава нищо, но съвкупността на няколко е основание детето да бъде прегледано внимателно.

1. Избягване на общуването с поглед – опитайте да задържите погледа на детето си за няколко секунди. Забележете дали избягва контакт с очите като цяло или се извръща бързо, когато засечете погледа му. Децата с аутизъм не могат да общуват с поглед. Част от тях не осъществяват зрителен контакт, те забелязват нещата с кратък периферен поглед.

2. Изразяване – наблюдавайте детето си докато играе. Аутистът има проблеми с изразяване на радостта си, така че можете да забележите, ако рядко се усмихва или вълнува и изглежда апатично и незаинтересовано…

3. Объркване в персонификацията – детето с аутизъм не успява да отговори, когато някой го извика по име, а когато обръщението е по друг начин, то игнорира говорещия.

4. Невербална комуникация – дете, което не страда от аутизъм, може да използва невербалната комуникация, за да изрази своите желания или становища: кима за „да“, върти главата си за „не”. Аутистите могат да бъдат некоординирани в невербалната комуникация, имат проблеми с кимането /не правят опити да заместят липсата на реч с мимики и жестове/ или дори с изразяването на чувства.

5. Характерни черти на гласа – аутистичното дете може да използва гласа си по необичаен начин или да говори с различен глас от този, който използва обикновено. Може също да използва езика по много странен начин, като говори за себе си в трето лице.

6. Повтарящи се движения – аутистичното дете може да изпълнява едни и същи движения отново и отново: почти вманиачено местене на количка напред-назад, въртене на предмети, ходене на пръсти, махане нагоре надолу с ръце, огъване на пръсти, хапане на ръце, тичане в кръг, въртене около себе си в кръг, дърпане, късане на хартия, включване и изключване на лампи.

7. Социални умения – аутистът често среща трудности в социалните си контакти. Тъй като няма желание да създава връзки с връстниците си, съответно не се привързва и не търси приятели. То не е способно да разбере социални сигнали като тона на гласа или изражението на лицето. На него му липсва усещане за съпричастност и често може да се изявявя жестоко към други деца или да ги изолира.

8. Рутина – нарушаване на рутината в околната среда или в ежедневния режим /дори и най-простата промяна/, сериозно разстройва детето аутист и го прави раздразнително.

9. Самонараняване – може да има склонност към самонараняване – да си нанася удари, да се хапе или да удря главата си многократно в стената.

10. Сензорна стимулация – аутистичното дете може да не осъзнава сензорната информация и да е с много висок праг на болка, но свръхчувствително към светлина и звук /самолет, мотор/. В обратния случай, може да е свръхсетивно и да не харесва дори да бъде докосвано, прегръщано и гушкано.


Ние от Българска организация за доброволно кръводаряване се присъединяване към отбелязването на Международния ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма. Не забравяйте, че аутизмът е състояние, което протича през целия живот и хората с аутизъм имат проблеми с комуникацията и социалните отношения. Призоваваме Ви да отворите очите и душите си за тях и да бъдете толерантни!


Ако публикацията Ви е харесала, споделете я в социалната Ви мрежа – ще подкрепите усилията ни и може би ще направите нещо добро за Вашите приятели!

Ако искате да сте в течение с нашите новини и събития и да ни подкрепете, харесайте страницата ни във Facebook: БОДК / BOVBD