21-ви Март – Международен ден на хората със Синдром на Даун


21.03.2013 г.
Международният ден на хората със Синдром на Даун се отбелязва на 21 март. На този ден, хората със Синдрома на Даун, и тези, които живеят и работят с тях по целия свят организират и участват в дейности и мероприятия за повишаване на обществената информираност и създаване на единен глобален глас за застъпване на правата, включване и благосъстояние на хората със Синдром на Даун.


Датата – 21.03. – е избрана дата, за да покаже уникалността на утрояване на 21-вата хромозома, която причинява синдрома на Даун (тризомия). Идеята е предложена от членовете на Европейската асоциация на Синдрома на Даун и Синдром на Даун – International. Денят се отбелязва от 2006 година в много държави по целият свят.


На 19 декември 2011 г. Общото събрание на ООН обявява 21 март като Международен ден на хората със  Синдрома на Даун и подчертава важността на това да се даде възможност на хората със синдрома на Даун да участват пълноценно в развитието и живота на обществото на равна основа с другите и че всички те имат право на пълно и ефективно упражняване на правата на човека и основните свободи. Oтбелязването на Международния ден на хората със Синдром на Даун по подходящ начин е важно, за да се повиши обществената осведоменост за Синдрома на Даун.


Българска организация за доброволно кръводаряване изразява своята съпричастност към хората със Синдром на Даун и призовава всички да бъдат толерантни към тях, за да могат да живеят своя пълноценен живот!


Повече информация за Синдрома на Даун можете да намерите на интернет страниците на Down Syndrome International и на Асоциация на родители и деца със Синдрома на Даун в България.


Ако публикацията Ви е харесала, споделете я в социалната Ви мрежа – ще подкрепите усилията ни и може би ще направите нещо добро за Вашите приятели!

Ако искате да сте в течение с нашите новини и събития и да ни подкрепете, харесайте страницата ни във Facebook: БОДК / BOVBD