Честита Баба Марта от Българска организация за доброволно кръводаряване!!!

01.03.2013 г.

И днес по стар български обичай, както всяка година на 1-ви март, българите посрещат символично пролетта и слагат  мартеници от прeсукани червен и бял конец на дрехите или китките си и си пожелават здраве и щастие с думите „Честита Баба Марта“. Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената здраве и сила.


Това е хилядолетна българска традиция, която символизира края на зимата и идването на пролетта. Обичаят произхожда още от прабългарите, когато хановете са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие.

Днес празникът е познат, освен в България, и в Румъния, Гърция, Македония и Сърбия.

За съвременния българин мартеницата е преди всичко традиция и символично пожелание за здраве и късмет. Някога са я смятали за амулет, като се вярвало, че тя предпазва хората, добитъка, къщата и цялото стопанство от „злите сили“ на отиващата си зима.

Най-разпространен е обичаят мартеничките да се носят дотогава, докато не се види лястовичка, щъркел или цъфнала овошка. Тогава тя се сваля и се завръзва на дръвче или храст.

На този ден празнуват хората, които носят името Марта или Мартин.

Българска организация за доброволно кръводаряване ви поздравява с „Честита Баба Марта” и ви пожелава здраве, щастие и късмет!

Подкрепете ни като харесате страницата ни във фейсбук – БОДК / BOVBD!