Българска организация за доброволно кръводаряване ви поздравява по случай Националния празник 3-ти Март!

03.03.2013 г.

Трети март е Ден на освобождението на България от османско робство. На тази дата, през 1878 година, в градчето Сан Стефано – днес квартал Йешилкьой, част от предградието Бакъркьой, разположено на 10 км. от историческия център на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война и се урежда, макар и не окончателно, обособяването на Третата българска държава след близо пет века Османско владичество в България.


За първи път 3 март се чества като Ден на Освобождението на България от османско робство през 1888 година. Като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а на 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.


Българска организация за доброволно кръводаряване поздравява всички българи с Националния празник на Република България – 3-ти март, Ден на освобождението от Османско робство!


Ако публикацията Ви е харесала, споделете я в социалната Ви мрежа – ще подкрепите усилията ни и може би ще направите нещо добро за Вашите приятели!

Ако искате да сте в течение с нашите новини и събития и да ни подкрепете, харесайте страницата ни във Facebook: БОДК / BOVBD