14 ноември – Световен ден за борба с диабета – Сини кръгчета за промяна!

14.11.2012 г.


На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Едва ли има човек, който да не знае какво е диабет, имайки предвид, че от него страдат над 360 милиона души. За съжаление истинското осъзнаване на същността на заболяването се случва едва когато ти или твой близък са засегнати…


Всеки 5 секунди някой се разболява от диабет… Световната Здравна организация предвижда, че към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет. В България, според статистиката, от това заболяване страдат около 500 000 души. За съжаление около 40% от болните не знаят, че имат диабет, което е много тревожен факт, тъй като, когато не се лекува навреме и с подходящите медикаменти, води до редица усложнения.


Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. Диабетът засяга хора от всички възрасти – при децата по-типичен е първият тип, а при възрастните се развива основно вторият тип. Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, физическа активност, стрес. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др. При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват достатъчно явни признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.


В настоящия момент диабет тип 1 не може да бъде предотвратен. За разлика от него, появата на диабет тип 2 би могла да бъде възпрепятствана. Редовната физическа активност от поне 30 минути дневно снижава риска с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяна в начина на живот, свързана основно с поддържане на здравословно тегло и физическа активност може да снижи риска от захарен диабет с до 58%.


Чрез попълване на въпросник за оценка на рисковите фактори като възраст, обиколка на талията, фамилна анамнеза, състояние на сърдечно-съдовата система и т.н. лесно може да се оцени рискът от диабет и да се предприемат необходимите мерки. В случай че се установи наличие на висок риск от развитие на диабет, трябва да се направи изследване на кръвната захар, за да се установи дали има повишена глюкоза на гладно или нарушен глюкозен толеранс – състояния, показващи повишен риск от развитие на диабет тип 2.


Годишно над 6 милиона души се разболяват от диабет, повече от 70 000 от тях са деца… Синият кръг е международен символ на диабета. Българска организация за доброволно кръводаряване се присъединява към отбелязването на Световния ден за борба с диабета, чрез който Международната диабетна федерация цели да повиши информираността и да насърчи всеки да направи малка положителна промяна в живота си и да вдъхнови и други да направят същото. По този начин всеки от нас ще помогне да живеем по-здравословен и по-щастлив живот за нас самите и за бъдещите поколения!


Можете да изразите своята съпричастност към Световния ден за борба с диабета като ни помогнете да разпространим информацията.

Ако публикацията Ви е харесала, споделете я в социалната Ви мрежа – ще подкрепите усилията ни и може би ще направите нещо добро за Вашите приятели!

Ако искате да сте в течение с нашите новини и събития и да ни подкрепете, харесайте страницата ни във Facebook: БОДК / BOVBD