Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/bgbloodo/public_html/wp-content/themes/bodk/functions.php(8) : runtime-created function on line 1
Недостиг на кръв от кръвни групи „А“ и „0“ в София и Западна България! От НЦТХ и МЗ призовават за доброволни дарители с тези кръвни групи! | БОДК
Недостиг на кръв от кръвни групи „А“ и „0“ в София и Западна България! От НЦТХ и МЗ призовават за доброволни дарители с тези кръвни групи!

_

13.09.2012г.


В лечебните заведения в София и в Западна България има недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи „А“ и „O“! Силно намалелите количества застрашават живота на множество нуждаещи се хора! От Националния център за трансфузионна хематология и Министерството на здравеопазването отправиха призив за кръводарители с тези кръвни групи.


Доц. Андрей Андреев – директор на Националния център за трансфузионна хематология обясни, че към момента за цяла Западна България има останали едва 16 единици кръв от група „О“, което е крайно недостатъчно количество. Липсата води до отлагане на планови операции. Според доц. Андреев причната за недостига е летния период, през който хората мислят повече за почивка, а не за кръводаряване. Същевременно заболеваемостта и нуждата от кръв и кръвни продукти остава същата, както и през цялата година, защото „за нея няма отпуска“. Това води до дисбаланс между наличието на кръводарители и нуждата от кръв и кръвни продукти. Поради това, провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения е довело и до сериозното намаляване на наличностите в София и Западна България, информират от Пресцентъра на МЗ.


Във връзка с отправения призив за кръводаряване, на 14 септември ще бъдат открити извънредно два временни пункта за кръводаряване:

– В Министерство на здравеопазването – пл. „Света Неделя” № 5 – от 9.00 до 12.00 часа

– В централата на БЧК на ул. „Джеймс Баучер” № 76 – от 13.00 часа.


Освен във временните пунктове за кръводаряване, всички, които желаят да дарят кръв, могат да направят това в постоянните кръвни центрове в цялата страна, като за най-засегнатите райони (гр. София и Западна България) това са НЦТХ – СофияУМБАЛ „Света Анна”- София и МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник. В секцията „Кръводаряване“ можете да намерите информация за адресите на кръвните центрове, противопоказанията за даряване, необходимите предпоставки, както и допълнителна информация за самия процес на кръводаряване. Разбира се, можете да се обръщате към нас с въпроси относно кръводаряването като използвате формата ни за контакт, а така също и чрез профила ни във Facebook.


Българска организация за доброволно кръводаряване се присъединява към призива на НЦТХ и МЗ и приканва всички, които имат възможност да дарят кръв, и особено тези с кръвна група „А“ или „O“, да се отзоват и да помогнат! Липсата на кръв е сериозен проблем в цялата страна, така че апелът ни е към всички вас, независимо къде се намирате – КРЪВТА НЯМА АНАЛОГ – ДАРЕТЕ КРЪВ, СПАСЕТЕ ЖИВОТ!!!