Даряването на кръв може да подобри здравословното ви състояние – от д-р Стефан Синатра

08.02.2012 г.


„Може би сте видяли новините.  Американският Червен Кръст изпитва сериозен недостиг на кръв. Според един репортаж националните кръвни запаси са достигнали критично ниво. Но знаете ли, че даряването на кръв не само помага на пациента, който я получава, но също така е полезно и за сърцето ви?


Причината е, че даряването на кръв спомага за намаляването на обема кръв в тялото и помага за здравословна кръвна плътност или приток на кръв. Освен това, ако сте мъж, или жена след менопаузата, периодичното даряване на кръв е изключително важно, тъй като то помага за намаляване на прекомерното количество желязо в кръвта ви.


Във вашето тяло се натрупва желязо – в мускулите и други тъкани, но, освен ако част от него не се губи чрез менструция или кръводаряване, то може да достигне до токсични за организам нива. Финландски учени са изследвали 1900 мъже на възраст между 42 и 60 години за период от 5 години. Те са установили, че тези с високо ниво на желязо са предразположени повече от два пъти повече към инфаркт. Освен това, повишаването на количествотот желязо в организма с един процент увеличава риска от инфаркт с четири процента.


Друг свързан с това проблем е, че около десет процента от американците са носители на гена на наследствената хемохроматоза – или претоварване с желязо. Техните лични лекари често биват объркание от симптомите им на умора, коремни болки, отказване на органи, имунна дисфункция, потъмняване на кожата, синдром на дразнимото черво, нередовен месечен цикъл, косопад и тежка диария.


За да разберете дали нивото на желязо в организма ви е в границите на нормланото, помолете личния си лекар да направи специален тест за желязо, наречен „серумен феритин“. В идеалния случай нивото на желязо трябва да е по-малко от 80 mg/L (за жените) и по-малко от 90 mg/L (за мъжете). Ако резултатите ви са над 100 mg/L, за да се освободите от излишното желязо, дарявайте кръв между един и три пъти годишно. Ако нивото е над 400 mg/L, помолете личния си лекар да провери за наследствена хемохроматоза.“


Д-р. Стефан Синатра