14-ти юни – Световен ден на доброволното кръводаряване

13.06.2012 г.

Всеки ден, всяка секунда, някъде по света, някой се нуждае от кръвопреливане, за да живее!!! Със Световния ден на доброволното кръводаряване светът отбелязва даряването на кръв от доброволни, неплатени кръводарители, които ежедневно спасяват живота на нуждаещите се. Световният ден на доброволното кръводаряване се чества на 14-ти юни – рожденият ден на Карл Ландщайнер – откривателят на системата от кръвни групи „АВО“. С подкрепата на Световната здравна организация, стремежът е този ден да обърне внимание на нуждата и важността от редовно, доброволно кръводаряване.


Всяка година милиони хора запазват живота си благодарение на преливането на кръв или отделни кръвни продукти – пострадали при катастрофи, бедствия и аварии; новородени и техните майки; пациенти, на които са им необходими медицински процедури и хирургически интервенции; хронично болни, чиито живот може да бъде поддържан само посредством редовно кръвопреливане…


Днес 62 държави задоволяват над 99.9% от нуждите си от кръв посредством доброволно безвъзмездно кръводаряване. За съжаление в България този процент все още е по-малко от 25%. Останалото необходимо количество кръв се събира чрез платени донори и донори от семействата на нуждаещите се. Целта, която си е поставила Световната здравна организация е до 2020 година всички държави да успяват да набавят нужната им кръв изцяло от доброволно и безвъзмездно кръводаряване, което единодушно е признато за най-безопасно, както за получаващия, така и за даряващия кръвта.


За официален домакин на Световния ден на доброволното кръводаряване – 2012 година е определен град Сеул, Република Корея, под мотото „Всеки кръводарител е герой“, което  цели да напомни на всеки, че да станеш герой не е трудно – достатъчно е да дариш кръв.


Българска организация за доброволно кръводаряване присъединява и България към честването на Световния ден на доброволното кръводаряване и отново насочва вниманието към нуждата от безопасна кръв и кръвни продукти, събрани посредством доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Бихме искали да изразим дълбоката си признателност към всеки един герой, който дарява кръв като кажем едно голямо „БЛАГОДАРЯ“ и да призовем всички настоящи и потенциални дарители да даряват кръв редовно, доброволно и безвъзмездно!


Не отлагайте – точно сега някой има нужда точно от Вашата кръв!Споделете вашето мнение и подкрепете доброволното кръводаряване в България, чрез Българска организация за доброволно кръводаряване като харесате страницата ни във facebook – БОДК / BOVBD – ще получавате актуални новини по темата, информация за акции за кръводаряване и спешни призиви за помощ. Изпратете ни e-mail на blood.donation.bg@gmail.com и ние ще ви предоставим цялата необходима информация за това как можете да станете редовен кръводарител.