14-ти юни – Световен ден на доброволното кръводаряване

14.06.2011г.

Всеки ден, всяка секунда, някъде по света, някой се нуждае от кръвопреливане, за да живее!!! Със Световния ден на доброволното кръводаряване светът отбелязва даряването на кръв от доброволни, неплатени кръводарители, които спасяват живота на нуждаещите се. Световният ден на доброволното кръводаряване се чества на 14-ти юни – рожденият ден на Карл Ландщайнер – откривателят на системата от кръвни групи „АВО“. С подкрепата на Световната здравна организация, стремежът е този ден да обърне внимание на нуждата и важността от редовно, доброволно кръводаряване.


Официален домакин на тазгодишните чествания на Световния ден на доброволното кръводаряване ще бъде Буенос Айрес, Аржентина, под мотото „Повече кръв. Повече живот.“ То подчертава спешната необходимост повече хора по света да започнат да спасяват живот като станат редовни, доброволни кръводарители. Страни по целия свят ще отбележат този ден, за да благодарят и почетат тези, които даряват кръв по своя собствена добра воля, без да получават за това пари или друг вид отплата, и ще се включат в предизвикателството „Да боядисаме света червен“.


Българска организация за доброволно кръводаряване присъединява и България към честването на Световния ден на доброволното кръводаряване и обръща внимание на нуждата от безопасна кръв и кръвни продукти. Бихме искали да изразим дълбоката си признателност към всеки един човек, който дарява кръв – като кажем едно голямо „БЛАГОДАРЯ“ и да призовем всички настоящи и потенциални дарители да даряват кръв редовно, доброволно и безвъзмездно!


Изпратете ни e-mail на blood.donation.bg@gmail.com и ние ще ви предоставим цялата необходима информация за това как можете да станете редовен кръводарител. Можете също така да се абонирате, за да получавате новини и информация за кръводарителски кампании и мероприятия.


Българска организация за доброволно кръводаряване – facebook страница – БОДК / BOVBD.