Международен ден на редките болести – 28-ми февруари

21.02.2011

Българска организация за доброволно кръводаряване се присъединява и подкрепя кампанията по случай Международния ден на редките болести – 28-ми февруари, която за 2011 г. ще премине под надслов –  „Редки, но равни”.


В Европейския съюз за рядка се счита болест, която засяга по-малко от 5 на всеки 10 000 души. Въпреки това броят на заболелите е висок, тъй като са известни около 8000 редки болести. Според изчисленията днес в ЕС, страдащите от редки болести са от 6 до 8 процента от населението, което прави около 29 милиона души. Засегнатите, обаче са многократно повече, тъй като тези болести променят живота не само на заболелия, но и на цялото му семейство, поради нуждата от ежедневни грижи. Те са съпътствани от множество проблеми, свързани с трудната диагностика, липсата на лечение и изключително високата цена на поддържащата живота им терапия.


Около 80 % от редките болести са генетични, останалите са редки видове рак, автоимунни заболявания, вродени малформации, токсични и инфекциозни заболявания и други.


В България над 400 000 човека страдат от редки болести, повечето от които са деца. Лечението за тях не е премахване на заболяването, а постоянната животоподдържаща терапия. За немалко от страдащите от редки заболявания, съществена част от тази терапия са периодичните преливания на кръв или кръвни продукти. Наличието на достатъчно кръв ще допринесе за по-спокоен и пълноценен живот на тези хора – единственият начин, по който това може да стане е чрез кръводаряване!


Българска организация за доброволно кръводаряване се присъединява към инициативата на Европейската организация на редките болести – EURORDIS за популяризиране и отбелязване на Международния ден на редките болести и призоваваме всеки, чието здравословно състояние позволява, да преодолее страха от кръводаряването и безхаберието към нуждата от кръв и да стане редовен кръводарител.


Повече информация за редките болести можете да получите на интернет сайтовете на Европейската организация на редките болести – EURORDIS и Национален алианс на редките болести – България, както и на специално създадения сайт за Международния ден на редките болести.