Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/bgbloodo/public_html/wp-content/themes/bodk/functions.php(8) : runtime-created function on line 1
8 май – Международният ден на таласемията | БОДК
8 май – Международният ден на таласемията

8 май е Международният ден на таласемията – рядко генетично, хематологично заболяване, което съществува в три форми – лека, средна и тежка. При хората, страдащи от тежката форма позната като Бета-таласемия майор, Анемия на Кулей или Средиземноморска анемия от раждането им тялото не синтезира нормалното количество хемоглобин, което води до тежка анемия. Лечението е животоподдържаща терапия с кръвопреливане на еритроцитна маса на всеки 20-25 дни. Еритроцитната маса е кръвен продукт – извлечените от пълноценната кръв червени кръвни клетки, с преливането на които в организма се набавя липсващият хемоглобин.


От стандартното количество кръв, което се взема при кръводаряване – около 450 мл., след отстраняването на другите компоненти, около 250 мл. са чист еритроцитен концентрат – червени кръвни клетки, подходящи за преливане на пациент с Таласемия майор. Изключително важно е получаването само на червени кръвни клетки, тъй като в противен случай кръвоносната система би била претоварена.


В България са регистрирани над 240 човека с Таласемия майор – на средна възраст около 20-25 години. Всеки един от тях, поне веднъж месечно се нуждае от кръвопреливане, за да живее. Кръвта няма аналог и единствения начин да се набави необходимата терапия за тези пациенти е кръводаряването – редовното кръводаряване, защото те не се нуждаят от кръв днес – те се нуждаят от кръв постоянно – до края на живота си…


Ние от Българска организация за доброволно кръводаряване се присъединяваме към отбелязването на Международния ден на таласемията, защото недостигът на кръв е животозастрашаващ проблем за страдащите от Таласемия майор и защото вярваме че добрата информираност по проблемите е в основата на разрешаването им.


Да помогнете не е трудно – оценете късмета и щастието, че можете да го направите и ако здравословното ви състояние го позволява, станете РЕДОВЕН ДОБРОВОЛЕН КРЪВОДАРИТЕЛ и се радвайте, че можете да дарите живот!


Ако публикацията Ви е харесала, споделете я в социалната Ви мрежа – ще подкрепите усилията ни и ще помогнете информацията да достигне до повече хора.


Станете част от доброволните кръводарители в България и се присъединете към нашата страница във Facebook – БОДК/BOVBD – харесайте я, за да ни подкрепите и ще получавате актуална информация за акции, спешна нужда от помощ и новини по темата за кръводаряването.


Регистрирайте се като доброволен кръводарител и станете част от проект „Дари кръв”, за да можем заедно да продължим да помагаме!